REISSAAJAT BLOGI

KIIKKUTUOLIVIERAS TIIA PAKARINEN

SF-Caravan Kuopion Seutu ry:n varapuheenjohtaja Tiia Pakarinen istahti Alaltalon tuvan kiikkutuoliin tiistaina 2.7.2024. Tuvassa oli myös kuusi haastelijaa, jotka olivat tulleet paikalle keskustelemaan ja kyselemään Tiian ajatuksia karavaanitoiminnasta.

Pitkäaikainen haave karavaanielämästä

  • Olen harrastanut retkeilyä ja telttailua paljon perheen kanssa ja haaveillut 20 vuotta karavaanielämästä, kertoi Tiia.

Viisi vuotta sitten haave konkretisoitui, kun hän osti ensimmäisen asuntovaununsa. Tavaroiden haku pohjoisesta Pohjois-Savoon edellytti jonkinmoisen vetämiseen soveltuvan kulkuneuvon hankintaa. Koska asuntovaunusta oli haaveiltu jo pitkään, päädyttiin peräkärryn oston sijasta ostamaan asuntovaunu. Yhdistykseen liittymislahjana saadun Alatalon tutustumiskäynnin jälkeen kypsyi ajatus kausipaikan hankinnasta.

Ensin minulla oli talvikausipaikka ja sen jälkeen päädyin kausipaikkaan, muistelee Tiia.

Kausipaikan myötä yhdistyksen hallitukseen

Tiia valittiin yhdistyksen hallitukseen keväällä 2023. Hänestä tuli hallituksen varapuheenjohtaja. Yhdistystoiminta ja sen hallinto ovat Tiialle tuttuja, koska myös hänen työnantajansa on yhdistys.

  • Alussa meni aikaa kuulostelemiseen ja tutustumiseen, koska jokainen yhdistys on kuitenkin erilainen. Lisäksi työrooli on eri asia kuin harrastuksen kautta saatu luottamustoimi, pohtii Tiia.

Työn, perheen, harrastuksen ja opintojen yhteensovittaminen ovat vaatineet välillä suunnittelua ja yhteensovittamista. Kuitenkin sekä työ että harrastus tuovat uusia näkökulmia ja auttavat näkemään asioita eri puolilta.

Yhdessä tekeminen on tärkeää

  • Avoimuus, yhdessä tekeminen ja talkootoimintahengen vahvistaminen ovat minulle tärkeitä asioita, summaa Tiia.

Karavaanitoiminnan kehittämistarpeina Tiia nostaa esille toimintatapojen ja hallinnon nykyaikaistamisen, ympäristövastuullisuuden vahvistamisen, turvallisuuden ylläpidon ja viestinnän kehittämisen. Digitalisaatio ja sähköiset palvelut ovat tulevaisuutta, joita pitää olla mukana kehittämässä liitto-, yhdistys- ja karavaanialuetasolla. Konkreettisina esimerkkeinä Tiia nostaa esille sähköisten infotaulujen käyttöönottamisen selvittämisen sekä WiFi -verkon vahvistamisen ulkomaalaisten vieraiden toiveesta. Yhdistyksen toiminnan tulisi tavoittaa myös jäsenet, jotka eivät ole kausipaikkalaisia. Viestinnän ja tiedottamisen uusien kanavien ja tapojen käyttöönotto on ajankohtaista, koska Reissaaja-lehti ei enää ilmesty painettuna versiona.

Kausipaikkalaisten ja vieraiden yhteiselämä Alatalossa

  • Vieraat ovat alueen rikkaus ja suola, mutta kausipaikkalaiset ovat Alatalon sydän, toteaa Tiia.

Alatalo on hieno ja vireä paikka, jota on helppo esitellä vieraille. Kausipaikkalaisten hyvinvointi heijastuu vieraisiin ystävällisyytenä ihmisiä kohtaan ja ylpeytenä alueesta. Runsas kausipaikkalaisten määrä turvaa myös alueen hyvän kunnon ja siisteyden.

Karavaanitoiminnan tulevaisuus, kuten tulevaisuus yleensäkin, on lapsissa ja nuorissa. Toiminnassa tulisi kuitenkin huomioida kaiken ikäiset. Tällä hetkellä Alatalossa on hyvin aktiviteetteja lapsille, mutta teini-ikäisten aktiviteetit ovat vähäisempiä. Tähän tulisi kiinnittää myös huomiota.

Tulevaisuudessa tulisi miettiä, millaista toimintaa Alatalon alueella tehdään majoitustoiminnan lisäksi ja miten mahdollisimman moni yhdistyksen jäsen saataisiin mukaan toimintaan.

Teksti ja valokuva: Mervi Valta